Monday 25 July 2011

KEK KARAMEL PELANGI

Bahan-bahan (A) :
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

Bahan-bahan (B) :
Bahagian Atas

1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur

Bahan-bahan (C) :
Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk

Bahan-bahan (D):
Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar

Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahagikan kpd beberapa bahgian n letak warna
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat dan rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam dan lepas tu makannnn...

No comments:

Post a Comment